Finanse internetowe

Zarządzanie finansami przez internet

Zarządzanie finansami przez internet obejmuje zasadniczo trzy główne obszary, w jakich wykorzystują sieć firmy: obsługę konta firmowego online, wymianę walut przez internet oraz dokonywanie inwestycji giełdowych.

Obsługa kont bankowych przez internet

Większość firmy wykorzystuje obecnie bankowość internetową, konta dla firm pozwalają na wprowadzanie przelewów przez jedną osobę, zaś zostają one zrealizowane dopiero w momencie gdy zaakceptuje je osoba decyzyjna. Tego typu konta pozwalają również na złożenie wniosku kredytowego online czy analizę wpływów i wypływów.

Kantory online

W firmach, które prowadzą działania na rynku międzynarodowym, sposób wymiany walu przez internet w dużej mierze jest bardzo wygodnym rozwiązaniem. Jedna strona przesyła do kantoru środki za pośrednictwem internetu, otrzymuje zaś na swoje konto bankowe pieniądze w walucie obcej.

Inwestycje online

Tego rodzaju platformy pozwalają na zarządzanie portfelem inwestycji giełdowych online. Inwestor może decydować o tym w co i za ile zainwestować poprzez indywidualne konto utworzone przez jego fundusz czy maklera w ramach platformy inwestycyjnej.