FinTech – technologie w finansach

Co to jest FinTech?

FinTech to stosunkowo nowy termin, choć pierwsze jego użycie miało miejsce już w latach 80 w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej. FinTech to termin stanowiący skrót wyrażenia Financial Technology, które wiąże się z wprowadzaniem innowacji w dziedzinie usług finansowych. W znacznym stopniu termin ten określa firmy, które wykorzystując nowe technologie wkraczają na rynek instytucji finansowych, aby z nimi konkurować, jest to również termin stosowany do nowych paradygmatów pojawiających się w finansach takich jak Bitcoin. FinTech odnosi się do tworzenia nowych aplikacji, produktów, procesów, procedur i modeli finansowych w firmach świadczących usługi finansowe. Z powstaniem i rozwojem FinTech wiąże się również kilka zasad określających to zjawisko:

1. Sektor bankowy i ubezpieczeń są traktowane jako sektory biznesu o dużym potencjale.

2. Rozwiązania IT mają wspierać procesy w sektorze finansowym, takie jak: płatności, informacje finansowe, inwestycje, sposoby finansowania, doradztwo czy wsparcie.

3. Następuje rozróżnienie na bankowość prywatną i korporacyjna, oraz na ubezpieczenia na życie i inne.

4. Interakcje biznesowe mogą przebiegać na linii biznes – klient (B2C), biznes – biznes (B2B), ale także klient – klient (C2C).

5. Rozwiązania związane z technologiami finansowymi różnią się w zależności od instytucji oraz jej pozycji na rynku.

Podsumowując można by rzec, że FinTech odnosi się do wszystkich firm, które oferują usługi finansowe przez internet. Będzie zatem termin ten stosowany do:

1. firm obsługujących płatności internetowe, takich jak Paypal,

2. bankowości online oraz bankowości mobilnej, takich jak internetowe platformy poszczególnych banków,

3. analiza danych i budowa modeli, których efektem jest podjęcie decyzji finansowych, takich jak BIK,

4. pożyczki online, takie jak Wonga.com

5. rozwiązania komunikacyjne, które wykorzystują płatności online, takie jak MyTaxi,

6. aplikacje służące do zarządzania domowymi budżetami, oraz płatności mobilne takie jak Apple pay,

7. platformy aukcyjne i porównywarki cen, takie jak Allegro,

8. kantory internetowe, takie jak Cinkciarz,

9. pożyczki peer-to-peer, takie jak Kokos,

10. przedsiębiorstwa, których rozwiązania opierają się na blockchainie, takie jak inPay.